Hitta saker snabbare med Evernote

5 sätt att minska tidsåtgången när du söker efter information

Det finns många verktyg som hjälper oss att hitta den information vi behöver för att få saker gjorda. Men ibland behövs ett enkelt sätt att filtrera bort onödig information, så att vi kan hitta saker snabbare. Med Evernote kan du hitta det som är relevant och användbart för dig, till exempel dina matbloggutkast, urklippta artiklar, e-biljetter, kvitton eller mötesanteckningar, när du behöver det.

1 Skapa din egen personliga sökmotor i Evernote

Om du vill använda Evernote som din personliga sökmotor ska du:

• Ta som vana att samla in (eller referera till) allt som är viktigt och spara det i Evernote. Maskinskriven och handskriven text inuti bilder, PDF-filer och Office-dokument är alla sökbara så att du kan spara viktiga foton, e-postmeddelanden, skärmdumpar och webbklipp till Evernote.
  • Använd Evernote på alla dina enheter - mobilen, hemdatorn, din bärbara arbetsdator och surfplattan. På så sätt är du alltid beredd oavsett var och när inspirationen slår till.
  • Skapa lagerförteckningar över fysiska föremål i ett förvaringsutrymme eller på hemkontoret genom att ta foton och spara dem i Evernote. Lägg till korta beskrivningar av föremålen och var de finns.

PROFFSTIPS

Konfigurera offline-anteckningsböcker på din mobil eller surfplatta. Då kan du alltid komma åt och redigera dina anteckningar och anteckningsböcker även om din internetanslutning är otillgänglig eller opålitlig.

2 Använd sökgenvägar för snabb åtkomst till anteckningar

Skapa genvägar i Evernote för att komma åt anteckningar, anteckningsböcker, buntar, taggar eller sparade sökningar från vilken enhet som helst med ett klick (eller ett tryck). Det är det snabbaste sättet att få tillgång till flyg- och evenemangsbiljetter, bilder av onlinekuponger eller hotell- och restaurangbokningar. Genvägar är också användbara för anteckningar som du använder ofta, bland annat:

• Varje timme: Checklistor för projekt, mötesanteckningar och samtalsloggar
  • Varje dag: Skolscheman, tågtidtabeller eller gymtider, recept, måltidsplaner och matställen
  • Varje vecka: Shoppinglistor, registreringslistor för sportklubbar och föreningar

PROFFSTIPS

Tangentgenvägar för sökning i Evernote för Mac och Windows:

• Använd Cmd + J (Mac) eller Ctrl + Q (Windows) för att gå till en viss anteckning, anteckningsbok eller tagg.
  • När Evernote körs i bakgrunden kan du använda Ctrl + Cmd + E (Mac) eller skift + F (Windows) för att gå direkt till sökfältet i Evernote, även om du använder en annan app.

3 Gruppera relaterad information i anteckningsböcker

Om du tycker att det går snabbare att bläddra i listor med anteckningar i stället för att söka efter dem kan du ta dig tid att kategorisera anteckningarna i separata anteckningsböcker. Du kan till exempel samla relaterade typer av anteckningar i anteckningsböcker om vissa ämnen, projekt, händelser eller personer.

Idéer för anteckningsböcker:

• Ämnen - Hälsa och fitness, bilar, ekonomi, jobbsök 2018
  • Projekt - Privat, hemmet, konsultationer, föreningar
  • Händelser - Nyårsafton 2018, bilsemester 2019, maran 2020
  • Personer - Johan, Jessica, barnen, leverantörer

PROFFSTIPS

Om du tycker det går snabbare att leta efter anteckningar baserat på när de skapades eller uppdaterades senast kan du ändra sorteringsinställningarna och sortera på datum.

4 Använd visuella signaler när du ger anteckningar och anteckningsböcker namn

Hitta ett konsekvent sätt att namnge alla dina anteckningar och anteckningsböcker så att du snabbt kan hitta det du söker. Om du sorterar anteckningsböcker i alfabetisk ordning kan du starta alla titlar med ett ord, t.ex. Hem:, Projekt: eller Gåvor:, så att relaterade anteckningsböcker visas i listan. Om du enkelt vill se en speciell anteckningsbok kan du fästa den överst i listan med symboler, till exempel en asterisk (*) eller ett bindestreck (-) och stora bokstäver på följande sätt: *IDÉER

PROFFSTIPS

Kopiera och klistra in emojis i namnen på anteckningar eller anteckningsböcker för att göra dem lätta att hitta och mer personliga.

5 Sök i PDF-filer och andra bifogade dokument utan att lämna Evernote

För närvarande tillgängligt i Evernote Premium

Evernote kan söka efter text i dokument som du har bifogat en anteckning, till exempel PDF-filer, bilder eller Microsoft Office-dokument. Spara alla dina kalkylark över utgifter, presentationer och PDF-handböcker som bilagor i Evernote så att de visas tillsammans med relaterade anteckningar, e-postmeddelanden och webbklipp. Då behöver du inte slösa tid på att öppna andra appar eller söka efter filer som är begravda på lagringsplatser lokalt eller online.

PROFFSTIPS

Lägg till Google Drive-filer i Evernote genom att ansluta ditt Google-konto, då omvandlas dina länkade Google Drive-filer till klickbara länkar direkt i en anteckning. Sök efter nyckelord i Google Drive-filnamnet för att hämta anteckningen som den är kopplad till och klicka sedan på Google Drive-länken för att öppna filen direkt i Evernote.

LAS MER