Alles over over de presentatiemodus en het presenteren van notities

Alles over over de presentatiemodus en het presenteren van notities

Alles over over de presentatiemodus en het presenteren van notities

Beschikbaar als Evernote voor Mac en Windows

De presentatiemodus biedt jou de beste manier om je gedachten op een mooie en eenvoudige manier te tonen. Verzamel alles in één of meer Evernote-notitie(s) en druk op de knop om jouw presentatie te starten. De presentatiemodus is heel handig voor het presenteren van je notities, of je nu een grote groep hebt die naar een groot scherm kijkt of een klein team hebt dat op je laptop meekijkt.

De Presentatiemodus is een functie binnen Evernote Premium en Evernote Business. Alle nieuwe gebruikers kunnen de functie echter 30 dagen gratis uitproberen.

Presenteer alles razendsnel

Om je notities te presenteren, selecteer je de presentatiemodus (presentatiescherm)knop bovenin de notitie die je bekijkt of bewerkt. Scroll daarna op en neer door de hele notitie.

Presenteer notities in de desktopversies

Werkt met al jouw notities

De presentatiemodus werkt voor al je bestaande notities en je hebt geen extra tijd en inspanning nodig om je content voor te bereiden.

Presentatiemodus knop

Met één klik op een knop wordt je notitie vergroot naar de afmetingen van je monitor zodat iedereen in de groep alle details van je notitie duidelijk kunnen zien. Het maakt niet uit dat er dan tekst, afbeeldingen of bijlagen zoals PDF of MS Office bestanden in zitten.

De lay-out editor gebruiken om je presentatie aan te passen

Presenteer notities in de desktopversies

Evernote zal je notitie als één lange en scrollbare standaardnotitie op het scherm tonen. Als je meer controle wil over hoe een notitie gepresenteerd wordt, kan je een lange/grote notitie opdelen in kleinere delen. Je hebt de mogelijkheid om deze notitie in kleinere delen te presenteren, één dia per keer.

Bekijk de presentatie lay-out bewerker

In de presentatiemodus klik je op de lay-out bewerker knop (rechthoek met een kleiner deel) rechts bovenin het scherm (Mac) of klik je op de grijze tab aan de rechterkant van het scherm (Windows) om te lay-out bewerker te zien. Als je een notitie in verschillende schermen opgedeeld hebt, laat de lay-out bewerker je miniaturen zien zodat je kan zien hoe die schermen eruit zien.

Presenteer notities in de desktopversies

Deel een notitie op in verschillende schermen

Er zijn een paar voordelen bij het presenteren van een notitie als verschillende schermen:

• Geef context en orde: Je kan, bijvoorbeeld, je presentatie beginnen met een titel scherm, waarna je een lijst met thema's of een overzicht laat zien van wat de kijkers kunnen verwachten.
  • Houdt focus: Om gefocust te blijven helpt het om een beetje content per keer te prsenteren. Je kijkers blijven dan ook meer betrokken.
  • Simplificeert navigatie: Wanneer je naar je volgende punt of thema gaat, tip je gewoon op de spatiebalk (of de linker of rechterpijl) op je toetsenbord. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken dat je te ver naar boven of beneden in de notitie scrolt.

Handmatig

Presenteer notities in de desktopversies

Voeg toe, verwijder en schuif de blauwe lijn omhoog of naar beneden en specificeer hoeveel content je wil laten zien per dia.

Om de lijnen toe te voegen of te verwijderen, selecteer je het blauwe plusteken (+) en het blauwe minteken (-) naast de miniatuurnotitie in de zijbalk.

• Blauwe lijnen: 'regeleinden' of 'schermverdelers' zodat de content eronder op het volgende scherm/dia komt te staan
  • Blauwe punten: Tekens aan de rechterkant van de notitie die aangeven waar je een schermverdeler kan plaatsen. Er verschijnen plus- of mintekens wanneer je met je muis over de punten heen gaat. Selecteer het plusteken om een schermverdeler toe te voegen en het minteken om een schermverdeler te verwijderen.

Automatisch

Automatische lay-out nu alleen beschikbaar voor Evernote op Mac

Screenshot van opties lay-out bewerker

Er zijn twee manieren om een notitie automatisch in verschillende dia's om te zetten door middel van de lay-out bewerker:

• Automatische lay-out
  • Automatisch horizontale lijnen omzetten in screenbreaks

Open de lay-out bewerker en selecteer één van de volgende opties:

• Automatische lay-out: Scroll naar boven in de balk en selecteer Auto lay-out. De Auto lay-out maakt automatisch een titelscherm aan op basis van de titel van je notitie en voegt extra screenbreaks aan de afbeeldingen en tabellen toe die in de notitie staan.
  • Automatisch omzetten van horizontale lijnen: Wanneer je horizontale lijnen (line breaks) aan een notitie toegevoegd hebt, open je de lay-out bewerker, scroll je naar bovenin de balk en selecteer je Zet horizontale lijnen om.

Opmerking: Je kan horizontale lijnen voor en na content toevoegen dat door Evernote gezien wordt als één geheel, zoals een zin, paragraaf, opsommings- of genummerde lijsten, afbeeldingen en PDF of MS Office bestandsweergaven. Met andere woorden, je kan geen zin of zin opsplitsen met horizontale lijnen.

Beweeg je door je presentatie met verschillende dia's

Gebruik de volgende toetscombinaties om door een presentatie te navigeren:

• Pijlen omhoog of omlaag: Scroll omhoog of omlaag in de notitie
  • Spatiebalk: Ga naar het volgende deel van een notitie
  • Shift + [Spatiebalk]: Ga terug naar het vorige deel van een notitie

Navigeer naar de volgende en vorige notitie binnen hetzelfde notitieboek (Mac):

• Volgende notitie: Gebruik Cmd + Rechter pijl
  • Vorige notitie: Gebruik Cmd + Linker pijl

Gebruik on-screen tools om de presentaties te verbeteren

Presentatie tools

Leg nadruk op content door middel van de laser pointer

In de presentatiemodus wordt je muis een laserpointer met een helder spoor. Op deze manier kan je aandacht vragen voor bepaalde delen van jouw notitie. Klik op de knop voor de laserpointer (een cirkel met de geselecteerde kleur) (Mac) of een pijl (Windows) en kies de kleur van je pointer.

Opmerking: Je kan ook op Ctrl + P drukken om de cursor en pointerkleuren te veranderen.

Selecteer de modus voorkeursweergave

Switch tussen dag- en nachtmodus (door op de knop te klikken dat tussen de zon- en maanicoon schakelt) om de modus van je presentatie te wijzigen:

• Dagmodus (witte achtergrond, donkere tekst): Selecteer het zonnetje om de presentatie met donkere tekst en een lichte achtergrond weer te geven in dag modus (standaard)
  • Nachtmodus (donkere achtergrond, witte tekst): Selecteer het maantje om de presentatie met donkere tekst en een lichte achtergrond weer te geven in nachtmodus

Vergroot of verklein weergegeven lettergrootte (Mac)

In Evernote kan je uit drie vooraf gegeven lettergroottes kiezen in de presentatiemodus. De lettertypes zijn geschaald naar je projector schermgrootte. Om de lettergrootte te vergroten, selecteer je één van de drie vooraf gegeven lettergroottes in de presentatiemodus werkbalk (of druk op Cmd + Plusteken (+) of Cmd + Minteken (-)

Tips

Screenshot met voorbeeld van bijlage of gelinkte media

Open toegevoegde en gekoppelde media tijdens een presentatie

• Bekijk toegevoegde PDF's in voorvertoning: Klik op een PDF tijdens je presentatie om het op een volledigscherm te zien in een zelfgeïnstalleerde PDF-programma.
  • Bekijk elke afbeelding, link of MS Office bijlage in voorvertoning: Klik tijdens een presentatie op een afbeelding voor een voorvertoning op het grote scherm. Gebruik de pijltoetsen om tussen bijlagen te switchen zoals in een diapresentatie. Je kan de presentatiemodus gemakkelijk aanzetten door dubbel te klikken op een afbeelding in een notitie (Mac).
  • Zoom in op een afbeelding: Dubbel klik op een Mac op een afbeelding tijdens een presentie om het beter te bekijken. Dit is vooral handig wanneer afbeeldingen aangepast aan een tabel toegevoegd zijn, een functie die op dit moment beschikbaar is op Evernote voor Mac. Voor Windows, klik een keer op een afbeelding tijdens de presentatie, selecteer daarna een optie wanneer je over met je cursor in de linker bovenhoek van het scherm houdt (bekijk afbeelding met een ratio van 1:1, zoom in om het scherm te vullen, zoom in/uit).

Maak een 'Inhoudsopgave' om verschillende notities te presenteren

Wanneer je in de Presentatiemodus op een notitie-link klikt, gaat jouw presentatie verder bij de volgende notitie. Druk op Cmd + open haakje ([) (Mac) om de oorspronkelijke notitie te bekijken. Op deze manier kan je eenvoudig een notitie met veel links, zoals een 'Inhoudsopgave' of 'Agendanotitie', gebruiken als basis voor jouw presentatie.

Meer informatie over het maken van een notitie met 'Inhoudsopgave'

Deel presentatie als PDF (Mac)

Om een presentatie als PDF te exporteren zodat je het als e-mail naar anderen kunt versturen, klik je met je rechtermui in de presentatiemodus en selecteer je Exporteer presentatie als PDF in het menu met opties.

Deel presentaties op een secundaire (tweede) monitor

Presenteer notities in de desktopversies

Er zijn misschien ook situaties, tijdens een presentatie voor een grote groep bijvoorbeeld, waarbij je de presentatie op een tweede monitor of een groot scherm wil laten zien.

Stel je tweede monitor in via de Systeemvoorkeuren (Mac) of Instellingen (Windows). Op Evernote voor Mac kan je zelfs een notitie op je laptopscherm bewerken tijdens je presentie op het grote scherm. Schakel gewoon scherm 'mirroring' uit voordat je de presentatiemodus aanzet. Selecteer de 'Wijzig Scherm' (Ctrl + S)knop tijdens je presentatie en kies op welke monitor je jouw notities wil zien.

Download Evernote

Sleutelwoorden:

• presenteren
  • presentatie
  • presentatiemodus
  • secundaire monitor
  • secundair scherm
  • diapresentatie